lördag 29 oktober 2011

Dagens Harri


Tiia bor med sin pappa. De är en väldigt liten familj. Pappa är finlandssvensk och pratar inte klokt men är en toppenpappa, en mammapappa som jobbar som personlig assistent på dagarna.
Tiia går i fjärde klass och har en fröken som heter Bodil Brenner. Bodil Brenner har en streck-bok där man får streck om man gör eller säger dåliga saker. Därför har Tiia och hennes kompis Peggy kommit på ett eget språk, Urbanspråket, så kan de säga saker som Bodil Brenner säger att barn inte får säga, ändå. Harri får ofta streck i streck-boken. Han får mest streck av alla.  Tiia både gillar och ogillar Harri. De bråkar och retar varandra nästan varje dag. Ändå blir hon glad av honom.
"Dagens Harri" är det som Tiia berättar för sin pappa att Harri har gjort. Oftast är det galna grejer men pappa brukar nästan alltid försvara Harri.
Tiia har ett fotografi på sin mamma ovanför sin säng. Varje kväll pratar  hon med mamma en stund. Mamma är död och Tiias hjärta vill brista när hon tänker på det. Hon tror ibland att det var hennes fel att mamma dog. För att Tiia inte ville ha mössa på sig på vintern. Men nu vet hon att det var en olycka, en motorcykelolycka. Tiia var bara 4 år när mamma dog.
Tiia är allergisk också och har astma. Det är jobbigt, för många förstår inte och har sprutparfymer på sig ändå  och katthår på strumporna. Varför har nästan alla i klassen husdjur? Peggy är också allergisk, till och med ännu värre än Tiia.


Dagens Harri av Susanna Alakoski är en rappt och roligt skriven bok om den lilla familjen, om drömmar, om att tycka om någon som är jobbig och som man inte gillar, om allergi, om bråk i klassen, om sommarlov och om att ha en bästis att dela problem och galenskaper med. En härlig bok att läsa själv eller läsa högt.

Inga kommentarer: