måndag 3 oktober 2011

Spökriddaren och hans väpnare

Jon Whitcroft gillar inte att bli ivägskickad till internatskola. Han anar att mamma vill få honom hemifrån ett tag för att kunna ägna sin nya förälskelse odelad uppmärksamhet. Jon kallar den nye för "Skägget", han är tandläkare och Jon avskyr honom.
Internatskola långt hemifrån, strilande regn och två nya rumskamrater! Livet kunde varit roligare.
Men snart blir det värre. Mycket värre.
Efter några dagar på internatet börjar Jon se vålnader, han blir jagad och hotad till döds av fyra stycken varav ledaren kallar honom vid hans mors flicknamn.
En flicka, Ella, får reda på det fasansfulla och hjälper honom reda upp ett och annat. Ellas mormor leder spökvandringar i Salisbury och är bekant med vålnader, spöken och diverse osaliga andar. Tillsammans har de en plan som leder till många förvecklingar, till vädjan från spökriddare, till bortstulna hjärtan och till att få en gammal familjeförbannelse ur världen.
Och inte bara Ella, Ellas mormor Zelda utan också Skägget kommer till oväntad undsättning.
Cornelia Funke är en fantasyförfattare av rang. Hon har skrivit den fantastiska kult-triologin, Bläckhjärta, Bläckmagi och Bläckdöd och andra fantasyböcker Drakryttarna, Reckless och Tjuvarnas herre. I denna bok Spökriddaren och hans väpnare är Funke tillbaka till Bläckmagikänslan. Boken är vackert illustrerad av Friedrich Hechelmann. Spökriddaren och hans väpnare är en riktigt härlig slukarbok och en magisk högläsningsbok med riktiga cliffhangers.

Inga kommentarer: