fredag 13 januari 2012

Affektion är en hård uppväxtskildring, en tonsäker och förödande tillbakablick på den tonårstid som gick så fel, så fel.

När nakenbilderna börjat spridas på nätet bestämmer sig Kate, 16 år för att hoppa av skolan, lämna morsan och flytta till sin syrra i Malmö.
Hon träffar dj Joel, drömmer om Henke Berg, har ett förhållande med popstjärnan Andreas, har sex, testar droger, tänker tillbaka på tiden i Helsingborg. Om kompisen Ali, om spriten, om William, om Zara som försvann på ett kalas i femman, eller om det nu var ett party. Óm att hon inte hittas förrän efter fem veckor och då i en frysbox.
Hur hemskt kan livet vara. När man flyr från vansinnet, flyr från vetskapen att ha mördat en klasskompis. Eller. Kate och Ali blir paria. Fortsätter ändå som om ingenting. Anklagar varandra, hamnar på LUV-hem. Ett tag. Inga vuxna hjälper. Kates mamma instruerar: "Säg ingenting till dom, aldrig nånsin. Inte till nån, inte till mig heller". White trash, alkohol, förljugenhet. Inget att hålla sig över ytan med. Ingenting!
Kate flyr efter fyra år av helvete i småstaden. Ali testar droger, blir fast. Så jäkla svart och sorgligt. Man vill ingen detta öde.

Affektion är en riktigt förjävlig bok att läsa, en Camus för dagens ungdomar. En ryslig, hårdhudad men riktigt, riktigt bra bok.
"Men livet är ingenting speciellt, man föds man lever man dör" säger Kate i mobilen till Zara. När hon ligger i frysen.
Men va faan! Man släcker inte andras liv. Det är ju helt sjukt! Åååå om man fick ändra. Göra allt bra igen!

Martin Jern, född 1978, uppväxt i Helsingborg och Texas, bor numera i Malmö, men drömmer om att bo i Los Angeles i framtiden. Eller Beirut. Har produktionsbolaget Dansk Skalle som gör långfilm, bland annat Fjorton suger och Odjuret. Martin har tidigare givit ut boken Så värt.

Inga kommentarer: