fredag 6 januari 2012

Vem är du Johanna?

Johanna föddes och levde sin första fem år på Island. Hon växte upp med sin farmor och farfar och de vilda islandshästarna och fick ett föl som sitt eget. Men Johannas svenska mamma trivdes inte alls på den karga ön och hon tar med sig sin unge och åker hem till Sverige.
Nu har det gått nästan tio år och Johanna har funnit sin trygghet på ridskolan med sin älskade sköthäst Kasper. Hon drömmer fortfarande och längtar efter farmor, efter pappa, efter Island. Men drömmarna blir svagare, allt mer orealistiska och till slut tror hon inte på det själv.
När hästen Kasper dör och ridskolan går i putten så krackelerar hela tillvaron för Johanna. Hon hatar och anklagar sig själv för hästens sjukdom och för tidiga död, hon börjar missköta skolan och hamnar i dåligt sällskap. Johanna vill inte leva ett liv utan sin häst!
Så kommer ett meddelande om att Johannas farmor fått en stroke och Johanna får en mycket stark anledning och en omedelbar möjlighet att åka till Island. Hon får också en chans att lära känna en annan Johanna än det hat-jag hon känt till hittills.
Men det är inte lätt att komma tillbaka till något som hon knappt kommer ihåg. Farmor som är den person som hon mest längtat till, ligger medvetslös på sjukhuset. Hennes isländska pappa är tyslåten och svårtillgänglig och hon har lovat sig själv att aldrig rida igen.
Hur svårt kan det vara att vara Johanna?

Vem är du Johanna är en mycket stark bok. En bok om identitet, skuldkänslor, kärlek och spänning.
Det var länge sedan jag läste en så mångfasseterad, spännande och engagerande hästbok. Hästlivet är egentligen bara som en kuliss, det viktiga är istället den inre resan för Johanna. Hennes våndor och vedermödor för att lära känna sig själv. Hennes misstänksamhet mot livet. Hennes seger över depressionen, anklagelserna och sorgen.
Jag gillar verkligen Johanna!

Inga kommentarer: