söndag 22 januari 2012

Huset i dimman

Vilke och hans familj har flyttat till en stor våning med havsutsikt i den lilla staden Vaxholm.

Pappas romantiska drömmar om det havsnära boendet spolieras av allt för mycket övertidsarbete och mammas förtvivlade jobbsökeri resulterar i depp och bråk. Idyllen krackelerar. Vilke vill inte veta, vill inte höra deras bråk och tjafs. Att de är "inne i något". Han stänger in sig i sitt rum.

I klassen kallas Vilke för Blyger, han har inga kompisar och känner sig ensam och olycklig. Efter skolan vill han inte gå hem utan drar omkring i staden, han går mot färjeläget, tittar på båtar, räknar bilar, räknar trappsteg. Plötsligt upptäcker han en gränd som han inte varit i tidigare. En gränd där dimman ligger tung och gömmer husen. Ett av husen fångar hans intresse. Det står Hammars Antik och Kuriosa på skylten. Vilke känner på dörren. Det är öppet.

Han går in.

Huset i dimman är en finstämd berättelse om en blyg, olyckig kille som får oväntad hjälp i sin deppighet. Att ha så mycket funderingar i huvudet utan att kunna prata med någon är aldrig bra. Vilke vill ha sin glada roliga pappa tillbaka. Och sin vanliga fina mamma som nu bara är sur och blir tjockare och tjockare. När pappa reser bort blir världen ännu gråare. Förut fanns bråket, nu är det bara kallt och tyst hemma.

I antikvitetsaffären som ligger i huset i dimman träffar han gubben Hammar. Han förstår och kan lyssna.


Cecilia Davidsson har skrivit både barnböcker (bilderböcker tillsammans med sin syster Helena Davidsson Neppelberg) och vuxenböcker. Det här är hennes första kapitelbok för mellanåldern.

Huset i dimman är en finstämd bokslukarbok, både fängslande och lättläst. En bok som berör på djupet!

Inga kommentarer: