söndag 5 augusti 2012

Kaspar en kunglig katt


Johnny Trott är piccolo på legendariska Hotell Savoy i London. Året är 1912 och Johnny får ett uppdrag som kommer att förändra hans liv.
Till hotellet anländer en mycket rik och uppburen operasångerska, grevinnan Kandinsky. Hon ska uppträda på operan i London och ska stanna på hotellet i ett par månader. Med sig har hon åtskilligt med bagage men också en mycket märkvärdig katt, prins Kaspar som hon älskar över allt annat.
Eftersom katten också fattar stort tycke för Johnny så får han det extraordinära uppdraget att sköta om Kaspar när grevinnan repeterar på operan.
Allt skulle ha gått så bra om inte det vore för att grevinnan olyckligtvis omkommer i en trafikolycka och dör.
Johnny tar i största  hemlighet hand om katten och måste gömma den så att  den grymma husfrun inte upptäcker detta. Då skulle han få avsked direkt.
Kort efter grevinnans död anländer en mycket rik amerikansk familj till hotellet. Familjens nioåriga dotter, Lizziebeth, är ett riktigt yrväder och äventyrerska. Hon försvinner från hotellrummet och alla hjälps åt att leta henne. Det blir Johnny som hittar henne på vinden tillsammans med katten Kaspar som nu blir deras gemensamma hemlighet.
Johnnys kontakt med den amerikanska familjen leder honom så småningom till fartyget Titanic och dess jungfrufärd som för exakt hundra år sedan slutade med den stora katastrofen, kollisionen med isberget och över tusen omkomna.
Om hur familjen, Johnny och katten Kaspar lyckades överleva är en både dramatisk, spännande och romantisk läsning. Boken passar utmärkt som  högläsningsbok.


I efterordet berättar Michael Morpurgo att katten Kaspar kan ses som skulptur på Hotel Savoy i London än idag. (men med en annan historia).
Michael Morpurgo har skrivit över 100 böcker. Se hans egen hemsida http://www.michaelmorpurgo.org/
Bokens illustrationer är gjorda av Michael Foreman.

Inga kommentarer: