måndag 20 augusti 2012

Som Zlatan fast bättre

När Simon är 8 år blir han storebror. Mamma är sliten och trött men väldigt stolt över sin stora fotbollskille. Tre mål i träningsmatchen! Simon ska bli fotbollsproffs! Han ska bli som Zlatan - fast bättre.
Åtta år senare finns inte mamma i familjen längre. Hon är död, inget de talar om därhemma. Pappa är tyst, flyr in i arbetet, bort från hemmet, till en ny stad, Malmö. Farmor är orolig men pappa är tvärsäker. Nu ska han och pojkarna börja på ny kula. Och om Simon kommer in på fotbollsgymnasiet så är det världens chans.
Simon  blir uttagen till fotbollsklassen och plötsligt känns hela flytten mycket lättare trots att han måste lämna kompisarna och fina flickvännen Sara.
På första träningen säger tränaren till Simon "Du har fin teknik och verkar vara i toppskick nästintill, men fundera på att gå ned några kilon".
"Okej".
Den efterlängtad platsen på fotbollsgymnasiet är hans, men hur ska han göra för att bli bäst. För det ska han bli!
Simon tränar och tränar, han springer, gör situps och armhävningar. Han börjar äta mindre, inga sötsaker, ingen läsk, ingen alkohol, inga fester, inga tjejer... Jo, Sara förstås, men hon är ju kvar i Stockholm.
Simon är övertygad om att han måste gå ned i vikt för att bli proffs. Det som börjar som en lätt viktminskning, fortsätter till en mani. Han kan inte sluta tänka på kilona som ska försvinna. Maten och kalorierna blir till en kamp om livet.

Som Zlatan fast bättre är Niclas Christoffers debutroman. Boken bygger på hans egna erfarenheter av matmissbruk och är en kroppskontrollsrysare av rang. Huja!

Inga kommentarer: