fredag 10 augusti 2012

Vinylprinsessan

Allie är en riktig musiknörd. Hon jobbar, på skolloven och under all annan ledig tid, på en liten sunkig skivaffär, Bob & Bob´s Records och älskar det över allt annat. Hon lever i universitetsstaden Berkeley i Kalifornien med sin frånskilda mamma och umgås med bästa kompisen Kit som är så besatt av svartsjuka att hon får med sig Allie att spionera på  pojkvännen.
Deppande, frånskilda mamman skriver på sin avhandling och dejtar men verkar inte känna sig själv så bra. Enligt Allie.
Mormor, som bara vill kallas Estelle,  kommer infarande med spännande föreläsningsprogram i ena näven och färdiglagad mat i den andra.
Allie spanar på snyggokillen, M, i butiken och har drömmar. Vinylnörden Zach verkar riktigt skum och när han ger Allie en bland-CD åker han längst ner på spanarlistan. Bland-CD! Hur töntigt är inte det!
Det är när Allie gör ett fanzine och skapar  bloggen Vinylprinsessan som det blir riktigt intressant. Först är allt ganska stillsamt men på något mystiskt sätt så blir det fullt ös. Här får hon utlopp för allt sitt musikkunnande och sitt samlande. Hon kan berätta om sin skivsamling och hon vet exakt när hon köpte skivan, var och från vems samling. Hon kan artisternas muskialiska bakgrund och vet om de har spelat i några andra band. Musiken är som ett enda gigantiskt pussel och att samla på musik är som att hitta alla pusselbitarna och sätta ihop dem på rätt sätt.
Allie hittar sin nördlike och kärlek hos den hon minst av allt drömde om.

Vinylprinsessan är en skattkista för den musikintressade, med extra allt. Här skildras vardagen på jobbet, vänskapen, inbrott och stöld, familjetrubbel och Kärleken.

Vinylprinsessan är en  High Fidelity för teens med all nördkunskap som tänkas kan och befolkad av figurer som skulle kunna platsa i vilken Fellinifilm som helst. Trotsa omslaget (som ustrålar rosa prinsessbabe)och LÄS!
Yvonne Prinz är född 1960 i Kanada och har skrivit en serie böcker på ett kanadensiskt förlag innan genombrottet kom med Vinylprinsessan. Hon driver en skivbutik tillsammans med sin man.

Inga kommentarer: