onsdag 5 juni 2013

Flickan på tavlan


Om du vill ha en bok som ger kalla kårar men också något mer, något att fundera på, så är detta en perfekt sommarläsning. En rysare av det verkliga slaget.

Ellas föräldrar är lite besatta av att hitta ett hus att pyssla med, ett hus att lägga ner tid, energi och kärlek på. Så dyker det plötsligt upp. Det röda torpet med vita knutar. Ett helt vanligt sommarställe. Som är genuint med gammal charm och inte "sönderrenoverat". Mamma och pappa jublar. Planerar växthus, odlingar, reparationer. Ella jublar, not. Hon tycker det känns läskigt. En tavla med en flicka på är läskigast av allt. Den flyttar sig. Teckningar med hus utan dörr dyker upp och försvinner. Saker är plötsligt upp och ner.

En äldre man i byn, Folkas, varnar. Det där huset är inget för mörkrädda. Ändå tar han på sig ett reparationsjobb åt familjen,  då han är "skyldig huset" det.
Tur för Ella att lägenheten i stan finns och vanliga skolan, träningen  och nya coola killen,  Dylan, som går i åttan. Hmmm, han verkar både skygg och lite tuff. Ella kan inte fatta att han vill vara med henne som bara går i sexan. Isabell retas och kallar Dylan för alkisunge. Ella bli sur.

Men kanske är det inte bara en slump detta med Dylan. Har hans öde något att göra med Ellas upplevelser i huset och med flickan på tavlan?

Flickan på tavlan är Rebecka Åhlins debutbok. En bok i genren magisk realism som är hetast just nu. Jag gillade tonen, temat och rysningarna. Personskildringarna är trovärdiga och inkännande och miljöbeskrivningarna bra.

Inga kommentarer: