tisdag 18 juni 2013

Liesl & Po

Ett spöke, ett spökdjur, en ensam föräldralös flicka, en elak styvmor, ett förväxlingsäventyr med ett skrin innehållande världens mäktigaste magi och ett skrin med askan av en mycket älskad men tyvärr mycket död pappa. Tillsammans blir detta en fantastiskt och  magisk berättelse i samma anda som Neil Gaimans, Coraline och  Eve Ibbotsons, Kazans stjärna.

Liesl har inte varit utanför vindsrummet sedan hennes älskade pappa blev sjuk. Styvmodern har hindrat dem från att träffas och nu är pappan död.

Liesl sitter vid fönstret, känner sig ledsen och outsägligt ensam. Så uppenbarar sig Po, ett spöke från andra sidan som tillfälligt visar sig för Liesl. Båda är ensamma men kanske kan Po hjälpa Liesl att få kontakt med pappan. Nedanför fönstret står alkemistens lärling (den, enligt alkemisten, helt värdelösa)  Will och tittar upp. Han undrar över flickan, hon vet inget....Ingen av dem vet att deras öden ska korsas, att några skrins förväxling ska föranleda sådant tumult, att ondskans och maktens tjusning ska bereda dem sådana oerhörda problem.
De vet inte... men vi anar...

Läs mer på författaren Lauren Olivers hemsida ttp://www.laurenoliverbooks.com/lieslandpo.php och se den filmade boktrailern!!!
De vackra illustrationerna har Kei Acedera skapat och översättning är gjord av Kristoffer Lenadoer. Författaren skriver i efterordet att hon skrivit boken som en bearbetning av sin bästa väns död men det var först i efterhand hon förstod att det var henne själv hon skrev om. Om sin egen sorg och saknad, den mest personliga bok hon skrivit. "Trots att den utspelar sig på en icke angiven plats och innehåller magi, alkemister och spöken, så är det en bekännelse" säger Lauren Oliver. "Boken blir till en väg att hitta tillbaka in, ett sätt att hitta in i och begripa sig på en värld som verkar hård, förfärlig och gåtfull".
Så vackert sagt och så vackert skrivet! Läs!

Inga kommentarer: