onsdag 19 juni 2013

Snöret, fågeln och jag

 
Selma är kvar på landet med mormor och morfar. Det är mysigt och bra men ibland pickar fågeln i bröstet. Den lilla fågeln som bor i Selmas bröst och pickar och retas, berättar hur tråkig hon är som inte har någon bästis, hur dålig hon är som inte kan simma, hur dumt det kommer att bli på nya skolan.
Selma håller med.
 
Det finns inte så många barn på landet, mest djur och tanter och gubbar men det gör inget för Selma gillar djur och tanter och gubbar.  
Så en dag dyker Snöret upp, en cool tjej med keps och dammiga sommarfötter. Hon kan klättra högt i träd och har en vattentät klocka. Såklart kan hon simma. Det kan inte Selma och mormor är bekymrad. I sommar har hon bestämt att Selma ska lära sig. Verkligen! Morfar gillar inte att mormor tjatar men hon ger sig inte. Selma tycker att det är OK.
Hon gör som mormor vill. "Ååå så pinsamt att du inte kan simmar!" pickar och piper fågeln i bröstet. Selma håller med.
 
Men med morfar är det lugnare. De spikar i boden, spikar och spikar. Dom brukar göra det när mormor tjatar som mest. När Selma missar spiken, fnyser fågeln... Men så kommer Snöret och hälsar på och lekstugan blir till ett klubbhus och allt är kul igen och Snöret käkar bullar som en galning.
Sen dröjer det några dagar innan Snöret dyker upp igen för hon är jätteledsen, hon har sorg. Hennes lilla hamster Sture är sjuk och kommer snart att dö. Tror Snöret.
Tillsammans ordnar de den vackraste begravningen. Och sen bildar de en Naturklubb.
Det är kul med en kompis tycker Selma och den där pickande fågeln försvinner ett tag. Med en kompis kan man göra många roliga saker men ibland blir det bråk. Så är det. Då kommer fågeln tillbaka och piper och pickar om hur tråkig Selma är och klantig och ...
Men nu håller inte alltid Selma med. Längre.
 
Snöret, fågeln och jag är en supermysig högläsningsbok. En bok att känna igen sig i, en bok att skratta med eller att bli lite melankolisk av. Ellen Karlsson är debutant och har skrivit en liten pärla, en vacker bok som för tankarna till Barbro Lindgrens barnböcker om Sparveln. Jag gillar den från första sidan!
Eva Lindström har gjort de lite fnissiga, karaktäristiska och stämningskapande illustrationerna.
 På kornet! Som alltid.
 

1 kommentar:

Mia sa...

Älskade denna lilla bok.

http://joakimdesign.com/kreativituren/snoret-fageln-och-jag/