fredag 25 oktober 2013

Barnhemmet av Cecilia Lidbeck


Edgar och Tekla Bjelkes barnhem drivs under devisen "disciplin, ansvar och konsekvens" och har genom åren fått pli på hundratals vanartiga barn. Det är just därför som Fransciskas föräldrar placerar sin uppstudsiga dotter där. 

På barnhemmet finns barn från alla olika familjer och samhällsklasser. Just nu bor här fjorton barn i åldrarna fem till tretton år gamla och de styrs med järnhand av tre hårdhudade lärarinnor och en sträng gymnastiklärare. 
 Där är Otto, en  föräldralös och rädd sängvätare, där är de fattiga tvillingarna Harriet och Hedvig, syskon nummer åtta och nio i en barnaskara, den stilige, artige, rikemanssonen Gilbert som skickats till barnhemmet av sina föräldrar för att lära sig veta hut och som möjligen är kär i  Fransciska den hårdhjärtade upprorsmakaren. 
Olika bakgrunder, olika öden men villkoren för barnen på barnhemmet är detsamma. Allt går ut på  "disciplin, ansvar och konsekvens". Omtanke och kärlek. NOT. 

Morgonexercis, arbetstjänst, lektioner, läxläsning och arbetstjänst igen. Samma sak, dag ut och dag in.

Plötsligt försvinner ett barn. Ingen vet vart. Så ett till och ytterligare ett. Vad händer på barnhemmet? Är barnen döda?  Har de drunknat i den underjordiska tunneln? 
Rädslan växer. 
Något ohyggligt pågår innanför barnhemmets låsta grindar. Det är helt klart! En räddnings-upprors och rymningsplan växer sakta men säkert fram. Man ryser, hissnar och njuter. 

Cecilia Lidbeck har tidgare skrivit flera populära barn-och ungdomsböcker. 
Barnhemmet är den första i thrillergenren. Boken är rikligt illustrerad av Robert Vallmark. Inga kommentarer: