lördag 5 oktober 2013

Lyckokakan

Oscars föräldrar är bara hur pinsamma som helst. Pappa kan när som helst brista ut i operasång, t ex när han följer Oscar till skolan och vill testa akustiken i skolans trapphus.
Oscars mamma älskar att dansa i tid och otid och när familjen sitter på kinarestaurangen i kvarteret så bjuder hon upp pappa till en dans. Bara då där. För att man spelar bra musik... Oscar vill sjunka genom jorden.
Så kommer en flicka fram med en lyckokaka till honom. En kaka med en papperslapp inuti. "Uttala din högsta önskan så blir den sann" stor det på Oscars lapp. Det han vill allra mest i världen är att ha två helt normala föräldrar. Det är det han tänker på och vill önska men något blir fel och effekten av den önskan han viskar fram blir precis det motsatta."Jag önskar att jag och mina föräldrar var mera lika".
Plötsligt beter sig även Oscar som en pinsam kille. Säger konstiga saker bara rakt ut i luften... som att han vill sjunga Staffansvisan solo på Luciaframträdandet! Hmmm värsta jobbiga... tycker Oscar men pappa blir eld och lågor och hejar på. Såklart! det gör inte saken bättre. 

Bästakompisen Hugo blir ihop med Maja som Oscar också gillar  och Oscar känner sig ännu mer ensam och olycklig.
Men... det finns kanske en tjej därute som gillar honom och som vet vad han behöver. En vän i nöden.

Kerstin Lundberg Hahn har skrivit många bra barndeckare och skräckisar. 
Lyckokakan är varken eller utan en härlig feel-good-bok med en stor näve humor. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste boken. Och det händer inte så ofta. 
Se upp för lyckokakor, de kan ha en förödande effekt. 
Maria Nilsson Thore har gjort de fina och roliga illustrationerna. Inga kommentarer: