måndag 7 oktober 2013

Elsa 12 och han som heter Eddie - Eddie 12 och hon som heter Elsa


Elsa är en helt vanlig 12-åring tjej som dessvärre tvingats flytta från sin gamla skola och sina bästa kompisar. Hon vill verkligen inte och första dagen i nya staden kunde ha börjat bättre... hon avstulen sin mobil av ett gäng killar som antastar.
I skolan börjar det inte heller bra. Elsa blir retad för hur hon ser ut och vad hon har på sig. Mobbarna Linn och Tindra kallar henne lantis och påstår att hon liknar en clown när hon har sminkat sig.
En störig kille i klassen, Eddie, sitter bredvid Elsa på en lektion och hon förstår att han är en sån som sliter ut sina assistenter på löpande band. Han leker med sin nya mobil och driver läraren till vansinne.
Både Eddie och Elsa drabbas också av lärarens oschyssta sätt.  

Hur ska Eddie kunna betala sin nya mobil till Robin och hans gangsterbrorsa? Hur ska han våga gå hem och berätta att han inte varit i skolan. Hur ska allt gå för Eddie?

Den här boken är både spännande och lättläst och man får både Elsas respektive Eddies berättelse i samma bok. När man läst halva boken får man helt enkelt vända på den och läsa den andra berättelsen. För det finns ju alltid flera perspektiv på samma grej. Det här berättargreppet är smart, man blir verkligen engagerar och det torde var mycket lätt att ha boken som utgångspunkt för att diskutera boken och skolan, kompisar, grupptryck eller att skriva alternativa slut.
Just nu ingår boken bland fem böcker  i sveriges radios barnromanpris. I september och oktober kan du höra  barnjuryn diskutera de fem böcker som är med i tävlingen. Lyssna direkt i radion eller via webben http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3631.
Thomas Halling har skrivit ett tjogotal böcker, både bilderböcker, spännande och lättlästa böcker "Trio i Trubbel" och den roliga och populära serien om Finnes Agnes: önskas hund. Han skriver både lättläst och engagerande och det är en  stor konst.

Inga kommentarer: