måndag 5 maj 2014

Stjärnenatt


Flickan får en elefant i present av farfar. När hon var liten bodde hon hos farmor och farfar i bergen. Det var länge sen ... nu saknar hon farfar. Så ofantligt.
Nu måste hon gå i skolan.
Det är så konstigt tyst hemma och mamma jobbar och reser mycket, pappa pratar i telefon. Ibland bråkar dom. Flickan känner sig ensam, ensam och skör.
Hon längtar efter farfar.  Nu är han långt borta och mycket sjuk.
Just på julaftonskvällen ringer telefonen och alla vaknar. Det värsta har hänt. Farfar är död. Flickan vill tro att det är en mardröm.
En kall kväll börjar det snöa och en främmande pojke ligger på ett tak och sjunger. Han verkar vara så lycklig och liksom från en annan planet. Några dagar senare börjar pojken på taket i flickans klass. Men i skolan sjunger han inte, pratar knappt. Han är ensam, drar sig undan. Flickan känner samhörighet och vill vara nära.
När hon ser att pojken blir mobbad i skolan blir hon vansinnig. Hon förvandlas till ett stort rött monster!
Sen är de oskiljaktiga i verkligheten och i fantasin.

De rymmer från staden och allt väsen och flyr genom natten, rymden, skogen upp till bergen och kommer snart fram till det hus där farfar bodde! Tillsammans upplever de skogen och himlen och stjärnorna . Den strålande ensamma stjärnenatten.  Precis som när farfar levde.
Stjärnenatt av Jimmy Liao är en filsosofisk och vacker bok om sorg, ensamhet och längtan. Men också en bok om mod och kärlek. Bilderna i vattenfärg och akryl är både detaljrika och djupa. Hisnande vackra.
Jimmy Liao är en flerfaldigt prisbelönt bilderbokskonstnär från Taiwan. Boken har översatts till ett flertal språk och sålts i stora upplagor.
Det finns även en uppmärksammad film baserad på boken. Se trailern https://www.youtube.com/watch?v=2UnOJZB8YCQ

Inga kommentarer: