tisdag 27 maj 2014

Hjärtlös

Maia, den förstfödda och enda barnet i den lilla familjen har flyttat tillbaka till New York.  Till den lägenhet där hon en gång föddes och som de nu ärvt av farfar. Maias amerikanska pappa klättrar i en karriär som internationellt framstående genforskare och hennes svenska mamma får ett fint jobb på Queens Hospital Center.
Att bo i New York och vara barn till två arbetskarríärister är ingen drömtillvaro för Maia även om lyxlägenheten på Park Aveny har vidunderlig utsikt och hur många rum som helst.

Många rum... men ett som är låst. Ett hörnrum som Maia absolut inte får gå in i!

Privatlärare kommer och går.  Men däremellan det blir mycket egen tid. Maia fördriver tiden med att skriva egna sushirecensioner (hon älskar verkligen sushi) och studera grannarna i huset intill med hjälp av en fågelkikare. Där bor Perfekta tjejen, PT tillsammans med Snygga killen SK, Hundkvinnan och Gubben som gör skräckmasker.
Lite skämmigt att spionera men kul att rita av dem. Och att fantisera om vad de gör. 

Annars är det trist och ensamt. Ibland kan hon skypa med kompisen Becka i Sverige. Men det är  kallt i lägenheten och Maia fryser och är ensam.

En dag kommer mamma hem med en liten hamster.  En underbart söt liten en. Så får hon lite sällskap. Men underbart är kort och nästa morgon har hamstern rymt. Maia letar förtvivlat i hela stora lägenheten. Ingenstans finns det lilla djuret. Kanske har den kunnat krypa in under tröskeln till det låsta rummet.
Maia letar reda på nyckeln och låser upp. Ett alldeles tomt rum. Som är varmt och skönt. Dock ingen hamster och för att inte berätta för mamma och pappa att hon gått in i det förbjudna rummet för att leta efter sin hamster så köper hon en till. Likadan. Den rymmer den med...

Det finns en anledning till att föräldrarna en gång lämnade den stora lägenheten. Grannen i våningen under drömmer underliga drömmar och Maia börjar höra en röst i sitt huvud - på ett märkligt sätt påminner den om hennes egen. Vad döljer sig i det låsta rummet?  Egentligen?

Petrus Dahlin har skrivit ett tjugotal böcker för olika åldrar, bland annat den populära serien om Kalle Skavank för yngre barn och de spännande ungdomsböckerna Skuggan och Samlingen tillsammans med Lars Johansson.
Hjärtlös är en läskigt gastkramande bladvändarhistoria med övernaturliga inslag. Passar för dig som gillar Ingelin Angerborns Rum 213,  Maria Gripes Agnes Cecilia,  Kerstin Lundberg Hahns Barnkolonin och Christina Ohlssons Glasbarnen.Inga kommentarer: