måndag 19 maj 2014

Två städer


Ett väldigt sotmoln har dragit in över landet. Ett svartbränt, kalt landskap och luften är tjock av sot. Leon trevar och snubblar sig fram. Otroligt nog så lever han och med honom en alldeles nyfödd hundvalp, Devil. Det blir en trygghet att ha en levande varelse att prata med. Som att lura sig själv. Glömma allt annat om föräldrar, kompisar, flickvän, hemlagad mat, fotbollsmatcher.
 
Var fanns alla andra som hade överlevt? Konstigt att inte möta en enda människa. Inget djur, inga insekter, ingen människa, bara Leon och valpen...

Efter en strapatsrik och äventyrlig färd genom ödemarken träffar han Rut som har en egen grotta i berget Hejmo och grönsaksodlingar. Hon är gammal och vis.
Men ...vildmarken lockar. Leon vill vidare.

Så dyker Anja upp, en mager och skitig men överlevande tjej. De slår följe och lovar att aldrig svika varandra. Vad som än händer.
Men vid muren blir de omringade och skilda åt. Leon och Devil förs till "Den rika staden" och Anja till "Den fattiga staden."
Den enda civilisation som överlevt är som djävulens rike. Här härskar diktatorn él-Tyrann och mäktigmännen. Tyrannen stöper om pojkarna till slavar genom att ge dem fisknamn.
 Flickorna hjärntvättas och blir till statyer. Men så finns de hemlösa och käringarna som planerar ett uppror mot diktatorn. Anja spelar en viktig roll i upproret.  Det står i de gamla skrifterna. "Den enda som kan utmana makten är en ung kvinna som kommer från vildmarken och bär sanningen inom sig som en skatt" . Anja är utvald, hon måste gå genom Dörren utan återvändo. Det är det enda sättet att få tilltäde till Tyrannfortet och komma nära diktatorn. För Leons skull måste hon våga.

Eva Susso har skrivit ett 30-tal böcker för barn och ungdomar i alla åldrar. Med denna bok skriver hon in sig i en ny genre, den episka-äventyrs-dystopi-genren som blivit hetast just nu. Två städer är en bok för dig som gillar Hungerspelen, Divergent och Kaostrilogin. Det är spänning,Läs mer på Eva Sussos hemsida http://www.evasusso.com/

Inga kommentarer: