onsdag 18 juni 2014

Stridsormarna


Erin bor med sin mamma i stridsormsskötarnas by. Så händer något förfärligt.   Flera av stridsormar dör och skulden skjuts på Erins mamma som grips och blir dömd till döden.  Avrättning enligt det värsta tänkbara sättet, hon kastas ut i vattnet som byte till stridsormarna.   Erin blir panikslagen och simmar ut för att rädda sin mamma men det blir tvärtom, hon räddas istället av sin mamman som gör något absolut förbjudet. Något som Erin  får lova att aldrig någonsin berätta. 
Erin färdas på en av stridsormarna långt, långt bort och hittas av naturmänniskan och biodlaren, Jon, som bor i ödemarken. Han uppfostrar och lär Erin allt som är viktigt i livet. 

Här bor Erin i  flera år och hon visar sig vara både en mycket begåvad, vetgirig och modig flicka. 
En dag ska Jon ut för att samla läkeväxter i bergen. Erin blir orolig när hon hör att han ska till dalen där stridsormar finns och hon följer olovandes efter. Där blir hon vittne till när en vild kungsbestmamma slåss för sin unges liv. Hon räddar också Jon från en säker död. 

Någon tid därefter dyker Jons son upp för att beveka fadern att komma hem och återuppta sitt arbete som lärare. Jon vill att Erin också ska få gå i skola och lära till djurläkare som hon visat anlag för. 
Sonen är negativ och man anar en djupare rädsla som bottnar i en konflikt mellan två folkslag. 


Stridsormarna är första delen i serien Besttjusaren som är skriven av den japanske författaren Nahoko Uehashi som fick HC Andersen priset 2014.  Detta pris instiftades av IBBY redan på femtiotalet och delas ut vartannat år till en barnboksförfattare och till en illustratör.  Läs mer om priset här http://www.ibby.org/index.php?id=273
Serien om Besttjusaren har blivit en stor framgång i hemlandet Japan och består ursprungligen av fyra böcker. Den har också blivit manga i två band och en anime på 50 avsnitt. 

Jag är jätteglad att jag läste denna bok som jag tyckte var både spännande och välskriven. Rekommenderas varmt till alla som gillar manga och/eller fantasy! 

2 kommentarer:

Mia sa...

Denna ska testas! Kan den funka för något yngre? Det är ju så många galna i manga :)

barnochungdomsboksbloggen sa...

Jag tror den kan funka för 10 år och uppåt./ Annika