måndag 7 juli 2014

Uppdraget

Det är sommar 1943 och Maja ska fylla tretton år. Bara några mil från familjens trygga röda stuga i Värmland  har andra familjer med barn i samma ålder tagits till fånga och skickats till koncentrationsläger i Tyskland där de gasats ihjäl. Det är ofattbart hemskt.
Majas pappa ligger i krigsberedskap i norr och Maja och hennes yngre syskon får hjälpa mamma med odlingarna och handelsträdgården.
Det är mycket som ska göras, ogräs rensas, tomaterna vattnas  och beställningar levereras. Inte mycket till sommarlov, tycker Maja, men hon förstår ändå allvaret i situationen och hjälper till så gott hon kan. Doktorinnan beställer mycket och ofta, hon bjuder på saft och är väldigt frågvis.
Två nya barn flyttar in i samhället och Maja blir glad när hon förstår att de är jämnåriga med henne. Det känns spännande att möta både Hilde och Benjamin från Norge som visar sig ha helt olika bakgrund. Livet är oroligt för Ben som har en judisk bakgrund och har tvingats fly tillsammans med sin mor. Hilde och hennes mor har flytt av helt annan anledning. Hildes mamma är förlovad och väntar barn med en tysk soldat.  Doktorinnan är extra frågvis om de nya ungdomarna och Maja svarar aningslöst.

Ungdomarna blir bästa vänner och Maja får höra många otäcka och helt sanna historier från grannlandet i väst. Om motståndsgrupper och våld. Om mobbing och förföljelse. När Hilde genom en tillfällighet, får veta att en motståndskvinna i Oslo, kallad Svarta rosen, ska tillfångatas och dödas, så bestämmer sig ungdomarna att agera. Snart viner kulorna kring ungdomarna öron.

Uppdraget av Camilla Lagerqvist är spännande och kittlande på fler än ett sätt. Det är mycket sommarlov och bad men också lite kärlekspirr. Hela tiden med andra världskriget som hotfull bakgrund som påverkar hela gruppen.

Varje kapitel slutar i en cliffhanger och boken borde även kunna fungera som högläsningsbok för 10 - 12 åringar.  Att dödsregister bland organiserade nazister och enskilda förekommit i Sverige är uppenbart och förfärligt. Det är bra att Sveriges smutsiga historia i världskrigets skugga kommer upp till ytan. Så trots att den här historien är påhittad hade allt det här kunna hända och liknande saker hände faktiskt, runt om i Sverige”, skriver författaren.

Uppdraget är första delen i serien "Svarta rosorna". Jag hoppas att den får många läsare. Camilla Lagerqvist har tidigare skrivit ungdomsböckerna Cirkusflickan, Det brinner i mitt huvud och Rädda honom som jag tipsat om tidigare på bloggen och som jag gillar. Särskilt Cirkusflickan!
Inga kommentarer: