onsdag 6 augusti 2014

Nörden på Nilen

Max reser med sin mamma till Egypten. De har bestämt var sin vecka. Mamma fick kryssning och Max en vecka med bad och sol. Men ... just nu är det kryssning och det är inte särskilt kul. Det är till exempel dax för afternoon tea!!?  Fin engelsk tradition enligt mamma men hur töntigt som helst enligt Max. Men det finns andra som gillar. De första i kön är den nördiga killen och hans pappa. 
Nörden heter Morgan. Hur konstig som helst tycker Max men kan inte låta bli att imponeras när Morgan berättar om Tutankhamuns förbannelse. Vänskapen utvecklas så sakteliga. 

Tillsammans upptäcker Max och Morgan en massa konstigheter. De spionerar på Coola killen och Cancermannen. Coola killen har Converse-skor och Cancermannen röker hela tiden. Lätt att känna igen och nog verkar de skumma alltid. 
Coola killen shoppar loss på en marknad.  Han handlar katter, faraoner och allt möjligt i alabaster. Men...han verkar onaturligt orolig över det han har i sin ryggsäck. Överreaktion är bara förnamnet när en affärsanställd råkar flytta den lite. Max och Morgan noterar och spionerar. Det blir väldigt spännande när Max faktiskt bryter sig in i Coola killens hytt ...

Snart är kryssningsveckan över och den härliga bad- och solveckan väntar. Max har nästan glömt allt skumt men spänningen ökar när det visar sig att både Coola killen, alias Kristoffer, och Cancermannen dyker upp på samma hotell... Har man brytit sig in i en fartygshytt så kan man väl forcera ett hotellrum också? Trycker Max och Morgan. 

Anna Holmström Degerman har skrivit ett tiotal barn-och ungdomsböcker i genren barndeckare och djuren-våra-vänner-berättelser. Nörden på Nilen är den första boken i en serie, kallad Max & Morgan-deckare. 
Det ska bli kul att få följa både Max och Morgans vänskap framöver men också deras föräldrars utveckling. 

Inga kommentarer: