måndag 4 augusti 2014

Bortom saknaden

Bortom saknaden av Bo R Holmberg är en roman om Sandökravallerna 1907. 
Sixten tvingas lämna hemmet när modern dör och hans styvfar, Anselm, inte vill eller kan ha ansvar för honom längre. Sixten tar avsked av småsyskonen och ger sig iväg längst Ångermanlandsälven för att skaffa sig ett arbete. Hans första tanke är att söka upp sin vän Henning som han arbetade med förra sommaren. 
På kvällen går vännerna på dans och Sixten träffar Viola. Det är också här på dansen som Sixten får se hur tre män hotar några strejbrytare och han blir varse det allvarliga i situationen.
Henning och Sixten vandrar tillsammans längst älven för att söka arbete. Det blir hotade till livet av en man som försöker stjäla pengar av dem och i  Frånö möter de Axel som är revolutionär och strejkledare.

Henning och Sixten får till slut jobb på ett sågverk i Strömnäs som knubbpojkar. 
Av en slump blir både Sixten och Henning indragna i det som sedan kom att kallas Sandökravallerna där strejkbrytare drivs bort med våld. Sixten hamnar tillsammans med ledarna men han förlorar kontakten med Henning. När han söker efter honom ser han att hela ön är fylld med militär. 
Han återvänder till sitt arbete i Strömnäs och Henning kommer till rätta. Men snart så blir de bägge pojkarna eftersökta,  häktade, förhörda och får sitta i fängelse fram till rättegången. 

Att läsa Bortom saknaden ger en stark bild hur livet såg ut för ca hundra år sedan. Bilderna och händelserna stannar  kvar på näthinnan och ingen som läst den här boken kommer att åka förbi Sandön oberörd.  
Unga män genomförde protester med livet som insats för att mota strejkbrytarna.  För Sandökravallerna har verkligen ägt rum. Bo R Holmberg skriver i efterordet att natten mellan den 9 och 10 maj 1907 samlades en mängd arbetare för att driva bort strejbrytare från Sandö. De tre ledarna bestraffades hårt med åtta års straffarbete. 
Berättelsen utspelas i ett område mellan nuvarande Hammarsbron och Sandöbron. De broarna över Ångermanälen hade inte byggts på den här tiden men längst älven fanns då ett tjugofemtal sågverk, bland annat i Strömnäs och på Sandö.  
Bo R Holmberg har skrivit ett 40-tal böcker, många med historisk bakgrund. Läs på författarens hemsida http://www.borholmberg.net/. Det finns också en studiehandledning till boken http://www.ylb.se/projekt/BortomSaknaden_studiehandledning.pdf

Inga kommentarer: