måndag 18 augusti 2014

Mördarens apa

Sally Jones, en människoapa av synnerligen kompetent natur får en gammal skrivmaskin av sin vän och kompanjon, Chiefen, eller Henry Koskela som han heter.  Flera av tangenterna är trasiga men Sally Jones älskar att fixa med trasiga grejer så det är ingen fara. Snart fungerar den utmärkt och berättelsen kan börja. Den sanna berättelsen om mordet på Alphonse Morro om Chiefen och om mördarens apa. 
Chiefen har räddat livet på Sally Jones två gångar (läs om detta i Wegelius tidigare bok, Legenden om Sally Jones) och nu håller de ihop.Som riktiga kompanjoner. De har köpt en egen lastskuta, Hudson Queen,  i New York och med denna går de med olika laster längs Amerikas, Afrikas och Europas kuster. De har ett bra liv... tills allting förändras och olyckorna hopar sig. Det började med kollision med en valfisk, ett trasigt roder och en lång hopplös väntan på reparation och sen på nya fraktuppdrag. 
På krogen träffar de Alphonse Morro som ger ett frakterbjudande som de inte kan motstå. Men det är något skumt med det hela. Sex lådor kakelplattor ska lastas från en liten hamn och fraktas till Lissabon. Lasten ska hämtas mitt i natten. 
Betalningen är bra. Så bra att Chiefen inte kan motstå. Sally Jones känner sig olustig. Det är något med Morros blick och hans lukt. Det är en lukt av rädsla.  
Att Sally Jones intuition var rätt är inte svårt att ana. Det blir en lastning under vapenhot, ett läckande skrov, ett sjunkande skepp och en explosion. Sen blir det hela ännu värre då Chiefen blir anklagad för mord, häktad, dömd och fängslad. 
Sally Jones är förtvivlad! Hon vet att Henry Koskela är oskyldig men hur ska hon kunna bevisa det.  Sally Jones kallas nu mördarens apa och tvingas gömma sig hos den vackra fadosångerskan Ana Molina,  får så småningom  arbete hos signor Fidardo, upptäcker Elisa Gomes grav, får mystiska brev och beger sig hastigt iväg till Indien för att leta efter den person som sägs vara mördad...  En stormig sjöresa över oceanen leder Sally Jones till den egensinniga och despotiska Maharadjan i Indien.  Berättelsen  utspelar sig i början på 1900-talet i Portugal och det politiska läget är instabilt. Kungen har blivit avsatt och det monarkistiska brödraskapet vill återinföra monarkin. Chiefen och Sally Jones hamnar mitt det politiskt spelet. 

Jakob Wegelius bok Mördarens apa är en på samma gång spännande äventyrsroman, deckare, utvecklingshistoria, politisk komplott,  kärlekshistoria och skröna.  Mördarens apa är också en alldeles fantastisk högläsningsbok. 600 sidor spänning och skumraskaffärer, penninghunger och ruggigheter. Men också kärlek, lojalitet och tålamod. Korta men många kapitel, karta och detaljerade teckningar med miljöer och huvudpersoner kompletterar läsningen. En stor härlig  upplevelse att läsa tillsammans väntar!
1 kommentar:

Emma sa...

Hej! Skulle jag kunna få skicka ett recensionsex. av min senaste bok Lucialinnet till dig? Den har precis kommit ut på,Nypon förlag nu i höst och den har fått en fin BTJ-recension.
Ha det fint!
Emma Frey-Skött