tisdag 2 september 2014

Drömbärarna


Malva har flyttat till ett nytt hus med mamma och pappa och snart ett nytt syskon. Hon blir genast bekant med granntanten Veronica. Hon ser ut att stå och prata med sitt äppelträd. Lite knäppt verkar det allt. Malva hälsar på och får ett äpple, från äppelträdet fast det är mitt i sommaren och som inte alls borde vara moget redan. Hon drömmer konstiga drömmar som kan ha ett samband med det där äpplet.
Områdets alla barn verkar vara på semester och mamma och pappa har fullt upp med renovering av tak och annat. Fast mamma borde verkligen inte gå upp på taket med den magen. Pappa har svindel och står på backen och ringer samtal. Malva cyklar och undersöker samhället. Upptäcker en gammal nedlagd tvål-fabrik. Inte särskilt spännande alls. 
Men Veronica, granntanten berättar lite motvilligt om sin lillebror som försvann, bara så där. Malva spanar på en låda, hon vill se vad den innehåller. Hon vill läsa hela berättelsen. 
Så är det dax. Mamma och pappa åker till BB och efter en rätt lång väntan  kommer så ett SMS. Du har blivit storasyster. Kommer och hämtar dig : ) /Pappa
Lillebror är underbart söt och mjuk och den allra finaste i världen! Men säg den lycka som varar. En dag kör en vit skåpbil upp på gården, två blåklädda män stiger ut.... 
Hur kan plötsligt ens mamma och pappa få glaskuleögon och tappa minnet? 
Det är nu som äventyret börjar. Ett äventyr värre än man överhuvutaget kan förstå. En nedlagd tvålfabrik, en ö bakom dimridån,  blindväktaren och fastspända drömbärare. 

Kerstin Lundberg Hahn har skrivit ett tio-tal barnböcker, både deckare och vardagshistorier och nu tre i genren "Magisk realism". De är riktigt, riktigt bra.  En bok i samma genre som Gripe och Angerborn. Det mystiska finns här och nu. Att stanna tiden får svåra konsekvenser kan jag säga.

1 kommentar:

Ungdomar.se sa...

Hejsan! Vilken fin blogg. Har ni möjligtvis sett vår stora tävling med Bokförlaget Natur & Kultur? 15000kr och fina bokpaket i prispotten! Kanske något att tipsa era läsare om? :) http://ungdomar.se/blogg/stor-tavling-for-dig-som-ar-kreativ