måndag 1 september 2014

Flora & Ulysses

Mrs Tickham får en dammsugare i födelsedagspresent. Men ingen vanlig dammsugare utan en supersugande, mutliterränggående Ulysses 2000X. En dammsugarnas kronjuvel!! Tycker hennes man. Hmm kanske blir inte mrs Tuckham  lika imponerad av denna dammsugarjuvel men så börjar faktiskt denna lite knäppa historia. Eftersom dammsugaren fullständigt håller på att suga upp allt inomhus och den ju är  multiterränggående så provas den även utomhus och Flora, som är historiens huvudperson,  blir vittne till hur en ekorre blir uppsugen. Poff. Frump. Jösses amalia! 
Här ska räddas ekorre tänker Flora och rusar ut, öppnar juvelen, sliter ut ekorren och ger hjärta- lungräddning. (till ekorren) 
Detta hade hon lärt sig från ett seriemagasin "Den fantastiske Incandestos illuminerade äventyr" från bonusserien HEMSKA SAKER KAN HÄNDA DIG! 
Ja, ni hör ju. Det låter knäppt och värre blir det. Det visar sig inte bara att ekorren överlever, den blir en superhjälte. Den kan förstå människospråk, skriva maskin, äta ostbågar. 
Men Flora tar ekorren till sitt hjärta och kallar honom för Ulysses. Hon är så glad att få någon att pyssla om och prata med och hon njuter av ekorrens sällskap. Om ändå hennes far varit hos henne så  skulle han ha förstått att en ekorre kan vara lika trevlig som deras gemensamma favoritserieperson, Alfred T Slipper o dennes talande papegoja Dolores. 

Floras föräldrar är skilda och Flora bor med mamma i det stora huset. Mamman skriver romaner och har DEAD LINE. Floras pappa brukade aldrig säga särskilt mycket. Han var tidigare en tystlåten man som blivit ännu mer sorgsen och tystlåten efter skilsmässan. Själv kallas Flora "en cyniker" av sin mor. Gott så. Cyniker tycker inte om en massa snatter. 

Men nu... har hon en superhjälteekorre! Som hon lyckats smuggla in i huset förbi mammans smattrande skrivmaskin och förbi den gräsliga lampan Mary Ann som mamman älskar över allt annat...

Det blir skruvat, roligt, galet och favoritseriefigurens devis "Desperata tillfällen kräver desperata åtgärder" kommer till använding allt som oftast. Normaltillståndet är en illusion. Det finns ingenting normalt !
Flora & Ulysses är en berättelse om vänskap, hopp, kärlek och sälspäck. 
Den här boken kommer att få dig att skratta. Högt! 

Boken om Flora &  Ulysses är rikligt illustrerad av konstnären K.G. Campbell. 
Kate Di Camillo säger själv om boken:  "Jag bestämde mig för att berätta historien om en dammsugare och en ekorre. Det blev en bok om superhjältar, cyniker, poesi, kärlek, jättemunkar, små herdinnelampor och hur vill alla försöker hitta hem".  

Kate DiCamillo föddes i Philadelphia, växte upp i Florida och bor nu i Minnesota. Hon skriver såväl för barn som för vuxna och ser sig själv som en berättare. Hon slog igenom med den alldeles underbara sagan om porslinskaninen Edvard Tulane. Sedan hon skrivit om musen Desperaux (som också blivit film) och bökcer  om förtrollade elefanter och gömda tigrar. Alla böcker har undertext om familj och om att höra till.  Kate Di Camillo har vunnit ett flertal priser för sina barnböcker.  Vill du läsa mer så se henne hemsida http://www.katedicamillo.com

Inga kommentarer: