söndag 26 oktober 2014

Hjärnpunka


Leo Hoffman gör det absolut snyggaste målet i världshistorien. I stil med Zlatans. Men ...jublet uteblir och han hinner faktiskt hindra sina armar att åka upp i luften i  segerjubel. Snyggaste målet var ett ...självmål. Kricke hotar honom med "att om han inte slutar i laget ska han skära kuken av honom". Krickes pappa är urförbannad och ja... vad ska man säga. 
Isabella i klassen är cool, doftar fruktsallad och är övermänskligt vacker. "Synd på så snyggt mål, Leo" säger hon och ler. Hon log! Mot honom!

Leos bästa kompis, Djuret som egentligen heter Yuri, tror att han fick hjärnpunka. 
Sen pratar de tjejer. De pratar om Natta, om Isabelle om Karlsson. Vilka som kommer att bli supermodeller, eller flytta till Australien eller bli kidnappade. De sitter i speakertornet och pratar och filosoferar. 
Han blir självmålskungen. Ändå inte helt negativt. Tjejerna vänder sig om. "En självmålskung är också en kung."
Men ska han sluta i laget. För att Kricke hotar. Hmm, han kanske kan skada sig själv så att han får giltigt förfall. Men det kräver ändå mod och beslutsamhet. Som att: 
Hoppa från övervåningen (3 m). Släpp pappas verktygslåda på foten. Låta Arnold (grannhunden) bita honom i benet. Sätta ner foten i en låda i köket och sedan stänga lådan jättehårt. Presse ner foten i toalettstolens hål och sedan kasta sig bakåt.... 
Men lite respit får det bli,  för först är det klassresa. Till Stockholm och Grönan. 
Bo på vandrarhem, gå på Naturhistoriska museet, svara på frågor. Prinsessan Madeleine ska inviga utställningen och Leo blir fotograferad med prinsessan och får en kyss. Wow! Förstasidan i tidningen. Sen Grönan och Fritt fall som inte slutar så bra och sen skissblocket som försvinner och Kricke som vill hämnas och Leo får hjärnpunka igen.

Hjärnpunka med Staffan Cederborg är en grymt rolig bok om mellanstadiet, fotbollen, vänskapen och kärleken. En bok á la Bert o Sune men mycket mer. Mer av nyanser och klasskänsla. Mer av vänskap och mod. Jag skulle önska annat typsnitt och luft då skulle den vara perfekt! 


Inga kommentarer: