onsdag 8 oktober 2014

Teslas vindNick och hans lillebror flyttar med sin pappa till ett mer eller mindre fallfärdig hus i Colorado Springs. Familjen har precis förlorat sin mamma och sorgen ligger som ett raster. 

För att skingra tankar så undersöker Nick vindne. Och där finns en hel massa skrot. Han ordnar en loppis och tänder en gammal scenbeslysning för att locka folk att komma och handla. Och ...det gör dom. Som genom ett trollslag visar det sig att han får sälja som smör. 
Allt går åt och folk formligen rusar fram för att handla gamla skruttsaker.  En gammal rullbandspelare, en antik dammsugare, en brödrost, en torktumlare av gjutjärn, en uråldrig symaskin.

När alla prylarna är sålda så stannar det en bil utanför Nicks hus. Några mystiska män i ljusa kostymer blir upprörda när de hör om att apparaterna är sålda. De visar sig tillhöra det mystiska sällskapet Accelerati och männen vill köpa tillbaka prylarna till varje pris.  Nick får ett visitkort (som Nick sedan inte kan bli av med, hur mycket han än slänger det i soptunnan eller på andra ställen - det kommer tillbaka).
Vid det här laget fattar Nick att prylarna inte är något vanligt skräp.
Huset har tillhört en uppfinnarsnubbe vid namn Nikola Tesla som har skapat dessa magiska apparater. En bandspelare som spelar in det du tänker istället för det du säger, en basebollhandske som drar till sig meteorer och en lådkamera som fotograferar in i framtiden m.m.

Dessa fantastiska saker får inte hamna i orätta händer. Nick och hans kompisar förstår till slut att de måste ta upp kampen för att rädda föremålen tillbaka och för att till och med  kämpa för att rädda jordens undergång. 

Teslas vind är första delen i en ny magisk slukarserie. Det är äventyr och spänning, magi och fantasi, skolproblem, kärlek och vänskap i skön förening. Och humor.  Värre än konstigt... men mycket bra. Fullt av smarta knäppigheter och galna vetenskapsmän. 
Bokens författare är  Neal Shusterman och Erik Elfman och detta är första delen i Accelerati-trilogin. 


Inga kommentarer: