måndag 6 oktober 2014

Röda spår

Samuel har sommarlov. Men det är inte alls så kul som det kunde ha varit. Mamma måste jobba, pappa ska skriva och bästakompisarna Milo och Felix ska åka iväg tillsammans med Milos föräldrars segelbåt. 
Milo fick bara ta med sig en kompis på båten. Och då hade han valt Felix. Fast egentligen hade Samuel och Milo varit kompis mycket länger. Långt innan Felix ens började i klassen. 
Mamma fattar inte och Samuel rycker på axlarna. Visst han är stor nu. Han klarar sig. Han får glasspengar för att fira att det är sommarlov. 
Det är då det händer. På anslagstavlan i affären finns en liten lapp med ojämna bokstäver som spretar åt olika håll, som om den som skrev lappen har haft bråttom. "Uthyres: vill du resa bort i sommar? Välkommen till Lunabo, ett konstnärshem från sekelskiftet . Här kan du vakna till fågelkvitter , bada i en vacker sjö och ströva i skogen" . För mer upplysningar ring Karl-Erik Berg. 
Ta lappen du! hör Samuel en röst bakom sig. Det är killen i kassan som pratar. Han låter så övertygande att Samuel faktiskt tar lappen.
Hmm... Det skulle han inte ha gjort...
Både mamma och pappa får syn på lappen senare på kvällen. Mamma ringer genast och kollar upp och bokar huset så att Samuel och pappa ska kunna få några fina sommarveckor på landet trots att pappa måste skriva på sitt arbete. Nog verkar den där Karl-Erik lite konstig. Nog är det lite tomt i byn. Nog är hela huset lite läskig... och sjön och skogen. Ingen mobiltäckning heller. Å så den där Eskil som varnar och tycker att de ska åka därifrån. Genast! 

Katarina Genar skriver så att nackhåren reser sig. Läskigt på ett riktigt och trovärdigt sätt. Dessutom är det lättläst och spänst i språket. Jag tror  att den här boken kommer att lånas och läsas sönder. Beställ fler ex! Pronto! 

Inga kommentarer: