tisdag 28 april 2015

I morgon är allt som vanligt


Systrarna Tanja och Lilian har en hemlighet. En pinsam och hemsk sak som gnager och gnager. Ibland är mamma full och dricker i flera dagar i streck. När mamma är dålig så får systrarna klara sig själva. Fixa frukost, middag och allt kring det vanliga i skolan. Det allra värsta är om nån skulle se mamma ute på stan som den fyllemamman hon är. Storebrorsan Tintin kommer ibland men bor med sin flickvän Nelly och har fullt upp med sin konstskola. 

Hemligheten blir värre och hemskare när Lilian hittar mamma ute i snön, hon kan varken väcka eller flytta henne. Tur att Tintin kan rycka ut. 

Det är vinter och snart Lucia. I skolan har klassen röstat på vem som ska vara lucia. Lilian fick flest röster och blir både glad och pirrig. Men hur ska det gå om mamma kommer på luciafesten och är full. Lilian blir mer och mer nervös. 

Lina Stoltz har skrivit en nervig bok som går under huden. En bok vars tema dessvärre är aktuellt för många. Att skämmas är nog bland det värsta. Att skämmas så mycket för den man älskar allra mest är oerhört. 
Jag hörde Sveriges Radios bokslukarsällskap diskutera boken på podden.  De var övertygade om att författaren själv varit med om något svårt. Ja, det känns att berättelsen är äkta och trots sina 115 sidor så kommer man inte att glömma den.  Och..  vissa hemligheter blir lättare att bära om man delar med sig av dem. Klumpen i magen blir gärna mycket mindre. 
Lina Stoltz kommer från Överkalix och har skrivit många böcker tidigare. 

Inga kommentarer: