tisdag 7 april 2015

Vi ses i Obsan

Annika älskade att ljuga. Alla visste det och ingen trodde henne. Men hon kunde helt enkelt inte sluta. Ljuga. Ingen skulle tro henne om hon berättade vad som hände denna sommaren. Ändå. Det var helt enkelt så osannolikt. 

Det är sommarlovet mellan sexan och sjuan och Annika ser fram emot en härlig sommar i sommartorpet i Småland Ett härligt. lugnt och fint sommarlov innan bebissyskonet ska komma. Men alla blir helt annorlunda. för bebisbrorsan har bestämt sig för att komma ut NU och dessutom på köksgolvet och 13 veckor för tidigt. Det blir kris och kuvös och många oroliga dagar på sjukhus för både mamma och pappa. Annika får klara sig rätt mycket själv. Med morfar som stöd. Men morfar är aningen pinsam när han kallar Annika för Humlan. Högt så att alla hör. Så Annika är helst själv så mycket som möjligt. Det är så hon hamnar i Obsan, Observatiorieparken och det är där hon träffar Kaja, Lövet, Kex, Tobbe och Finnen. Ett gäng coola ungar som utmanar varandra på Sanning eller Konsekvens, fast utan sanning.
Sakta rullas en tragikomisk historia upp. Annikas oro för lillebrorsan blandas med hänförelse och beundran för Kajas mod och unga motståndsrörelse. Konsekvensuppdrag delas ut och utförs. Annika utmanar Kaja att ta hål i hennes öron, det blir riktigt läskigt och tar en ände med oanad utgång. 

Hela historien Vi ses i Obsan är så fint berättad och både rolig och spännande att sträckläsning befaras. 

Författaren Cilla Jackert har skrivit manus till olika TV-serier som bl a Spung, Nya tider och Tre Kronor. Hon var också Guldbaggenominerad för bästa manus för Känn ingen sorg.  
Vi ses i Obsan hoppas jag blir Augustprisad för så bra bok var det länge sen jag läste. 

Inga kommentarer: