torsdag 9 juli 2015

Kanske är det allt du behöver vet


Cadence är det äldsta barnbarnet i den förträffliga familjen Sinclair. Ingen är kriminell. Ingen är missbrukare. Ingen är misslyckad. En patriark på en privat ö med fyra pamiga hus, tre vackra döttrar och deras barn. Patriarkens barnbarn. En outsider. 
Morfars enda misslyckande var att han aldrig fick någon son. Men tre döttrar. Den äldsta dotterdottern, det äldsta Sinclair-barnbarnet är Cadence. Hon som är arvtagerska till förmögenheten och förväntningarna. Med stor sannolikhet, i alla fall.
De andra barnbarnen är:  Mirren som socker, nyfikenhet och regn. Johnny som är fart, kraft och sarkasm och så Gat  som är tankfullhet och entusiam, ambition och starkt kaffe. Tillsammans är de Lögnare.

Historien berättas före olyckan och efter. Den femtonde sommaren. Kusinerna leker lekar som börjar bli kärlek. Läser böcker, betraktar världen, tänker stora tankar. Lever.  Men inte som tidigare somrar. Nu revolterar de,  börjar ifrågasätta. Familjerna, skilsmässorna. rikedomen. patriarken. 

Så händer den stora olyckan. Den som kommer att förändra ALLT. Vad hände? och varför? Tänker jag INTE berätta. Läs!

Kanske är det allt du behöver veta är en suggestiv roman med så vacker språk att man kan läsa bara för den skull, flera gånger. Jag får samma känsla som i Sofa Coppolas film Virgin Suicides. Det är mördande vackert, Det är en mörk suggestiv underton. Man anar att det kommer att gå åt helvete. Man glömmer den inte. Ett lågmält klassdrama av bästa sort. 

Boken är vinnare av Goodreads Choice Award för bästa ungdomsbok 2014. Den utsågs också till en av årets bästa böcker av Publishers Weekly, The Telegraph och Hudson Bookseller. 

Hör en intervju med författaren här https://www.youtube.com/watch?v=35K5zMCtl7c

Inga kommentarer: