söndag 3 juli 2016

Det som hände i källaren av Rebecka Åhlund


Ellas sommarlov har varit sjukt trist. Oändligt långa dagar i  en sommarstuga med mamma och pappa. Det mest upphetsande har varit cykelturer med insjöbad och fullt med bromsar. Bästisarna Bibbi och Sukran har inte visat henne minsta intresse och nu är det hösttermin och ny skola, högstadiet. Plötsligt är alla kompisarna så coola med likadana plastskinnjackor och tissel. Isabella och Kinga, Sukran och Bibbi. Och så Dylan som åker skateboard och är som en verklig kompis. Men hans morsa dricker. Alldeles för mycket.

Och så är det tant Asta som Ella bara känt ett litet tag med som är så klok. Människor blir ängsliga i vår närhet säger hon. Du har det, Ella. Du har Gåvan säger hon. Du har kraft och makt och energi.

Isabella är den som får alla att göra som hon vill. Nu kräver hon att Ella ska sluta träna gymnastik för att få komma på hennes fest. Men vill Ella det? Hon vet inte men plötsligt känns det så himla svårt att inte höra till. Det blir en fest med folköl och snurra flaskan. Ella ska kyssa Dylan. Inför ALLA. 
Sen blir det en fest  till. Alla ska samlas i Isabelles källare. Isabelle har letat fram sin mormors ouijabräde från 1800-talet. Hennes mormor fick ärva det och nu ska det provas. Ella är den magiska person som ska få det att fungera. 

Det som hände i källaren är en rysare som man inte ska läsa när det är för mörkt. Den passar bra att läsa ljusa sommarkvällar 
Rebecka Åhlund har skrivit. Hon är kritiker och krönikör som älskar att skrämma barn. Det som hände i källaren är en fristående fortsättning på de uppmärksammade böckerna Flickan på tavlan och Ibland blir skogen vred. Inga kommentarer: