tisdag 12 juli 2016

Som hund som katt av Per Nilsson


Det finns två sorter. Hundmänniskor och kattmänniskor. 
Hund går i koppel. Hund är lydig. Katt är fri, går och kommer som den vill. Katt är vacker, sitter som ett konstverk i fönstret eller ligger i ett knä och spinner, blir smekt, njuter. Hund ligger ensam framför brasan, 
Han är hunden. Hon är katten. I boken. Allt stämmer. Tycker han. 
Det första hon säger: Jag hatar dig 

Ingen bra start på deras gemensamma varannan-vecka-boende. Att hennes pappa och hans mamma hade blivit kära var ju absolut ingen garanti för att deras barn skulle gilla det hela. 

Men en dag blir det allvar. Deras föräldrar åker iväg på en love-weekend-for-two och hemma hamnar en av de två ungdomarna  på akuten. 

För att undvika jobbighet i familjerna blir det lite lögner, lite smussel, helt enkelt ett lyckokaos i livet. Spänning och kärlek varannan vecka. De uppfinner kärleken. Men katastrofen lurar. 


Per Nilsson har skrivit en ny ungdomsroman. Som han är en mästare på. Om kärleken och döden. Den enkla och det svåra. Poetiskt språk och nära-inpå-huden-berättat om den förbjudna kärleken. 

som hund som katt är en måstebok att läsa för ljuvligheten och för smärtan. En liten sursöt godbit. En pärla och väldigt mycket pernilssonsk. 


Inga kommentarer: