måndag 11 mars 2019

Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo





Viggo är sju år och två månader och bor med lillebror Nils och pappa i ett hus. Mamma bor i Danmark och jobbar på ett ställe där man ska ha klapperskor och fin skjorta. Det jobbet ligger i Köpenhamn, där finns det tivoli och röda korvar. Varannan helg är det mamma-helg. Då kommer mamma till Viggo och Nils, då sover de ibland i samma säng. Det är mysigt. Men... just nu är det länge till en mamma-helg.

Viggo är en fena på matte. Han kan räkna hur bra som helst. Säkert bäst i klassen. Värre är det med läsningen. Det går inte alls lika bra. Inte heller att skriva. Så Viggo ritar istället. Ritar alla grejer som han är rädd för på sin Rädslo-lista. Det är Mörker, Mördare, Spöken, Monster (utan huvuden), Monster (med huvuden), Att nån ska komma in i huset och ta pappa och NiIs när Viggo sover Att dörren inte är låst, Att tåget ska krascha, Att mamma ska skada sig när tåget kraschar. 
 Listan ligger under huvudkudden. Det är många saker som är svåra att rita så därför är listan bara halvfärdig. 
Det är svårt att hålla reda på allt han är rädd för hela tiden. Det känns som att det svider och kliar och kryper. Och det är svårt att prata om saker som svider. 
När Malte i klassen vill att de ska gå bus eller godis på halloween blir Viggo alldeles kall inuti. Han vågar ju inte vara ute när det är mörkt. Men hur ska han våga berätta det? 

Viggo och rädslolistan är en på-kornet-högläsningsbok för alla känsliga människor. Det där svidet i magen känner många igen. Tänk så bra det blir om man kan berätta om det! 
Lisa Bjärbo har skrivit berättelsen och Johanna Magoria har illustrerat hela boken på ett suveränt sätt. Tillsamman blir det en pricksäker bok att läsa högt. Flera gånger.
Det finns också en lärarhandledning till boken! 

Inga kommentarer: