onsdag 29 maj 2019

Mitt hjärta borde slå av Mia Öström


Att se högt flygande svalor under takbjälkarna när man vaknar är ett dåligt tecken. Det är sen gammalt. Typ - bondepraktikan. För det betyder att man inte ligger i sin säng. 
Kort därefter upptäcker Madeleine att Rune ligger bredvid och då är det riktigt illa. Hon ligger på en höskulle tillsammans med skolans töntigaste kille och det är första morgonen på sommarlovet. Vad har hänt? Dessutom har hon hösnuva. Snabbt därifrån alltså. 
Madeleine bor på en gård i en norrländsk by. Hon är enda barnet till sin föräldrar som hon nu har börjar tvivla på att de verkligen är. Hennes föräldrar alltså. Hon måste ha blivit bortbytt på BB. Det har hon läst att man kan bli. Det har hänt förr. Och bara det där att hon har hösnuva. Och att hennes föräldrar är bönder. Det är skumt. 
Madeleine lever helt enkelt fel liv och nu är det på väg att blir ännu värre. Vad har hänt under natten. Är hon gravid? 
Tillsammans med sin bästa vän åker hon till stan för att köpa akut p-piller. På apoteket träffar Madeleine oväntat sin faster som hon inte sett sedan hon var, typ fyra år.  En faster som inte alls liknar hennes pappa och som har en lägenhet i stan. Nu öppnar sig lite nya möjligheter. Hennes faster kan hjälpa henne kolla vilka andra som föddes samma dag som henne, på samma BB. 
Ett oväntat svårt och galet uppdrag som sätter en vänskap på prov. 

Mia Öström har skrivit en rolig, skruvad och härlig bok om att hitta sig själv i den svåra ungdomstiden då man redan  "borde" veta vad man vill bli och vem man vill vara. Knivskarp språkbehandling och filmiskt berättat.Mitt hjärta borde slå någon annanstans är  en av årets bästa! 

1 kommentar:

Linda sa...

Tack för tipset. Den vill jag läsa. Undervisar i svenska och ska läsa lite ungdomsböcker i sommar.