måndag 23 september 2019

Hedens helgon av Lise Indahl

Jossan bor i en lägenhet med sin norska mamma som just förlorat jobbet och kanske är lite väl öppenhjärtig med Jossans kompisar. Jossan vill inte ta hem några kompisar längre. Hon hänger med bästisen Julia och hon gör något som faktiskt Julia inte alls gillar. Hon snattar. Mycket och ofta. Under sängen har hon en hel resväska med tjuvgodis. 

Julia och Jossan bor i samma bostadskvarter på Heden. Där bor också Stum-Hanna som aldrig säger någonting och som Jossan har som bänkkamrat i skolan. 

Den lite hetlevrade Jossan utmanar Goran, en av de störigaste i klassen på slagsmål.  Hon golvar Goran och blir själv förskräckt. 
 Men efter detta så blir Jossan och Goran faktiskt vänner, och tillsammans med Julia och Alex bildar de Hedens Helgon, en klubb med uppdrag är att göra goda gärningar och hjälpa folk som har det svårt. De skriver ned en synd-om-lista, dvs vilka de ska hjälpa.

Men Jossan borde tänka på att hjälpa sig själv lite också. För nu händer det som inte får hända. Hon åker fast för snatteri och sätter sin allra bästa vän Julia i knipa genom att skylla allt på henne. I största hemlighet. Julia får utegångsförbud och ryktet sprids i klassen. Det är någon som har ljugit om snatteriet och skyllt på Julia. Men Jossan skulle aldrig, aldrig erkänna. Inte över sin döda kropp.

Hedens helgon av Lise Indahl är en mellanstadieskildring med total tonträff. 
I elvaårsåldern kan man göra allt. Man vet och kan klara så himla mycket men det kan bli jobbigt om man får en roll att leva upp till och att ha den för alltid.  Olika förutsättningar, olika familjesituationer och barnen förstår och anar vilken skillnad det kan vara. Att växa upp.

Inga kommentarer: