onsdag 11 december 2019

Beröringen av Gustav Tegby Elin är sexton år och har levt hela sitt liv isolerad med sin pappa utan någon kontakt med yttervärlden. Allt hon lärt sig kommer från internet och filmer och på senare tid en vän, Sebastian,  på chatten som hon fått kontakt med via en site för introverta. För Sebastian berättar hon allt om sin superkraft eller förbannelse. Beröringen. Alla hon rör vid dör om hon själv kommer mer än 30 meter bort. 
En dag ringer det på dörren. Och det är inte matbudet. Utanför står två poliser och både Elin och hennes pappa förstår att det här är slutet. Pappa kommer att dö. 


Elin hamnar i ett fosterhem hos Göran och Marjan som bor en bit utanför Umeå. Elin ska börja  gymnasiet efter jullovet. Göran och Marjan peppar och själv preppar hon genom att se Mean Girls och Thirteen reasons why  och kanske tjugo andra high school-skildringar. Elin har panik inför skolstarten och funderar på om hon är mest rädd för att råka döda klasskompisar eller för att prata med dem. Redan första dagen går det åt pipsvängen. Nu händer det saker i ett sugande tempo. Elin är tvungen att stalka en av klassens brudmagneter som rört vid henne. Lite pinsamt blir det när hon upptäcks i familjens lekstuga där hon sovit över för att hindra förbannelsen att slå in. 
När det senare också dyker upp en sekt som står bakom henne så sträckläser och bladvänder man 
tills hela boken är färdigläst. 

Beröringen  är en spännande, välskriven och en riktigt läskig rysare  i Umeå-miljö. 

 Gustav Tegby,är född i Umeå, bor i Stockholm och arbetar som dramaturg och manusförfattare. Han har skrivit ett tjugotal pjäser som spelats på bland annat Riksteatern, Malmö stadsteater och Uppsala stadsteater. Bland titlarna märks Gengångare & Zombies, som även satts upp två gånger i USA, samt Alla älskar Bernie Madoff och Fulet, som båda filmats för SVT. Han var också en av författarna till radioserierna Marvinter och De dödas röster
Beröringen är hans bokdebut.

Inga kommentarer: