måndag 9 december 2019

Maja och jullovsmysteriet av Anna-Carin Collin


Maja bor i Stockholm med sin familj och ska snart fylla 11 år. Dagen innan julafton fyller hon år och längtar såklart. Fuskigt med två presentdagar efter varann tycker hennes äldre tvillingbröder. 
Men det är något konstigt med föräldrarna. Det har varit nåt skumt hela hösten. Maja tror att de kanske ska ska skiljas. Det har varit så mycket tissel kring dem. Men... nej då. Nästan tvärtom. För mamma och pappa berättar att de har har ärvt ett hus eller snarare ett slott. 
Så nu ska de flytta och på bo där. Kanske öppna ett hotell. 
Men först ska de provbo under jullovet. Känna efter hur det är. Liam och Noa tycker att det ska bli jättekul. 
Men Maja har inte den minsta lust att flytta till något läskigt gammalt slott. Hon vill vara med sin bästakompis Ingo. Maja gråter floder och ringer till Ingo. 

Men såklart blir det som föräldrarna har bestämt. Majas födelsedag firas i slottet och hon får ett riktigt häftigt paket. En drönare. För teknikfreaken Maja är detta en dröm. 
Livet i slottet är både lite mysigt och även lite läskigt. Det är flera saker som är skumma. Kristallkronan och julgranen blinkar.  Det sitter en uggla i trädet och plötsligt finns det en målad i en tavla. En morgon står familjens resväskor i hallen  Packade och klara. Men det läskigaste av allt är att
Maja hör ett barn som gråter från västra flygeln. Den del i slottet som varit låst i femtio år.

Maja ringer sin vän Ingo i stan och han kommer som ett skott när han får höra om allt. 

Det där slottet verkar ha en egen vilja. De får lära mer av Nora som bott i huset alltsedan Gloria, ägarinnan, dog. Nora börjar berätta saker som får de båda barnen att rysa ändå mer. 
Det blir mer och mer spooky...

Maja och jullovsmysteriet är en mysryslig och julig läsning. En bok att läsa under jullovet kanske?  
 
Anna-Carin Collin är utbildad skrivarpedagog, terapeut och copywriter. Hon har gett ut en roman, ett antal noveller och debuterar nu som barnboksförfattare med Maja och jullovsmysteriet, som först publicerades som jullovslyssning på Storytel, 2017.  


 

Inga kommentarer: