fredag 13 december 2019

Fjädrar av Jacqueline Woodson


En ny kille har börjat i klassen. Han steg in genom dörren lika vit och stilla som snön. Det här är hur konstigt som helst tänker Frannie. Pojken har blek hud och långt lockigt hår som gick ända ner på ryggen. Dessutom spinkig. Vad hade en sån med lockigt långt hår och vit hud att göra på deras skola?
Frannies vän Samantha tror att han är Jesus. Men Trevor, klassen kung och den som alla är skraja för, tycker att han hör hemma på andra sidan motorvägen - inte på deras skola.
Men Frannie vet hur det känns att komma ny till en klass och när den nya killen visar sig kunna teckenspråk blir hon intresserad.  Han vill bli kallad Jesus, eftersom alla redan kallar honom det. När det blir diskussion om det i klassen så börjar han gråta. Lite tyst så där men ändå. Han berättar att han och hans familj bott på den "vita" sidan om motorvägen men att de inte hörde hemma där. Att det skulle blir bättre här. Att folk skulle vara ...alltså snällare här. 

Jacqueline Woodson har skrivit en bok om klass och kön och om etnicitet. En mångfacetterad och väldigt inkännande bok om att tillhöra och vara udda,  om vänskap, familj, skola och om kärlek.
Fjädrar är väldigt fin läsupplevelse om hopp

Inga kommentarer: