måndag 6 april 2020

Familjen av Cecilia Lidbeck


Ella bor på Gården i en storfamilj som leds av Far. Det är han som ser till att maten välsignas av solen och att inget utifrån, inget förgiftat, kommer innanför stängslet som omringar dem. 
Far lär alla att göra rätt. Det måste man om man ska överleva Kollapsen. Alla som bor Utanför kommer att dö, det vet man. 
Det är tolv personer på Gården, men Far har berättat att det finns andra Gårdar också. Det vet han eftersom han ibland utsätter sig för risken att besöka omvärlden. Så att ingen annan i familjen ska behöva. 

Ella tvättar, stryker, passar de små och hjälper Silas med jordbruket.  Får hon tid över leker hon med sin närmsta vän Örn, kanske är han en bror. Det vet man inte för alla åtta barn är syskon och alla vuxna är föräldrar.

Ella känner sig rastlös emellanåt. Hon börjar gå egna promenader runt Gårdens stängsel. En dag får Ella syn på en pojke på andra sidan stängslet. Han måste vara en av de förlorade. Men varför ser han då så solbränd och frisk ut? Det han berättar om världen stämmer inte med det som Far lärt ut.
Det bränner på tungan att berätta för Örn och Hope om pojken men hon behåller honom som en hemlighet. 
Ella vill ta reda på mer. Kanske är Far inte den enda som har sanningen om allt? 

Cecilia Lidbeck har tidigare skrivit thrillern Barnhemmet och barnromanen De försvunna. 
Familjen är en berättelse om barns villkor och att leva i fullständig isolering, men den handlar också om lojalitet, vänskap och livsgörande val. Om att växa upp i en sekt. Och det är kusligt på riktigt. 

Inga kommentarer: