onsdag 1 april 2020

Jordens största kalashatare av Ellen Greider


Det finns barn som har jättemånga kompisar. En del vill aldrig vara ensamma. När de är ensamma så gråter de, eller har supertråkigt. Andra har inga kompisar alls. Och så finns Freja. Hon har några kompisar, Anton på fritids och Elsa som bor granne. Och så pappa, om man nu får räkna honom som kompis. 
Men ibland vill Freja bara vara ensam. Sitta och tänka, leka egna lekar eller sitta och läsa. 

I skolan vill de vuxna att alla ska få vara med och leka. Det är bra men alla MÅSTE väl inte vara med hela tiden. Tycker Freja. Och på fritids, där får man nästa aldrig leka i fred. Ibland gömmer sig Freja, går undan för att få vara själv. Då blir de vuxna oroliga och försöker övertala. Men Freja vill inte. Pappa förstår. Gör som du vill säger han. Men det är inte alltid så lätt. Särskilt inte i skolan när de ska dela upp sig två och två. En gång får Freja nog. 
Det börjar en ny kille i klassen, Lomi. Han är bra tycker Freja men så händer en hemsk grej. Lomi fyllde år och skulle ha kalas . För alla i klassen. Freja som HATAR kalas. 

Ellen Greider har skrivit en inkännande och väldigt fin bok om att vilja vara själv, ibland. Om de vuxnas oro, om den inre ilskan, om frustration att inte bara få vara sig själv. En bok att känna igen sig i. En bok om att förstå. En bok och en hyllning till de introverta. 
Bilderna är uttrycksfulla och fyllda av stämning. Fint gestaltat i ögon, gester, axlar och kroppshållning. Man förstår precis hur det känns. Ellen Greider debuterade med serieboken Lunchbox som kom 2018 på Galago förlag. 

Inga kommentarer: