onsdag 8 april 2020

Närmar du dig mjukt av Jacqueline Woodson


När Ellie och Jeremiah ses första gången är det kärlek direkt. När det bara är dom två är allt så enkelt och magiskt bra. 
Men Ellie är en vit judinna och Jeremiah är svart och det finns många hinder för deras kärlek; rasism, polisvåld och omgivningens fördomar. 
Som om det inte vore nog så är Jeremiahs föräldrar väldigt framgångsrika kulturpersoner, numera skilda men Jeremiah har inte berättat för Ellie om sin pappa regissören eller sin mamma författaren. Han vet att deras berömmelse skulle stå i vägen för kärleken. 
- Grejen med vita människor brukar Jeremaias pappa säga. Det är att de inte vet om att de är vita. De vet att alla andra är det , men de vet inte att de själva är vita. Kanske om de kommer in på en fest och alla andra är svarat, då vet de. Eller när de sitter fast i Harlem efter skymningen, då vet de. Men annars... 
Ellie och Jeremaih är jublande lyckliga. Det är dom två for ever. När de skiljs åt en kväll känner Jeremaih fortfarande Ellies hand på halsen. Han genar genom parken, springer, han vill lyfta från marken och flyga.

Jeremiah visste inte att de sökte efter en man, En lång mörk man. Om han vetat det skulle han ha stannat när han hörde rop bakom sig.

Närmar du dig mjukt av Jacqueline Woodson är en modern Romeo och Julia-saga i dagens NY. En öm skildring över den första kärleken, om att få vara sig själv och få älska den man vill. 

En bitterljuv kärleksroman för alla.

Inga kommentarer: