måndag 11 maj 2020

Bara David av Lina Stoltz


Idas mamma och pappa har bestämt att de ska bli familjehem. Ida har försökt föreställa sig hur det ska bli men det är svårt. Hon som inte ens har något syskon. Ida har fantiserat om att ett yngre barn skulle komma, helst en tjej. Istället kommer en trulig och tillknäppt femtonåring.
Lite spännande är det ändå när David kommer. Idas kompis Larisa har tvillingbrorsor som är fjorton. Larisa är inte imponerad över sina tonårsbrorsor. De bråkar och luktar illa och stannar läääänge i badrummet. Larisa önskade att hon haft dem på prov också precis som Idas familj ska ha David på prov.
David är tystlåten.  Pratar helst inte med Ida men sitter och dricker te med mamma och pappa på kvällarna. Och de tycks inte märka att han röker och att han alltid kommer för sent till allt. 

Det är inte lätt för Ida, hon vill inte ha någon fosterbror eller att David ska bo hos dem. Men Idas kompis Celine är desto mer intresserad. När dom är ensamma hemma hos Ida en eftermiddag så smyger de in på Davids rum och rotar i hans skrivbok och bland grejerna. Ett paket cigaretter blir för frestande och tjejerna bestämmer sig för att testa. 

Lina Stoltz har skrivit många familjerelationsrysare.  I morgon är allt som vanligt (2014) handlar om en mamma som dricker för mycket ibland. Den blev nominerad till Barnens radios romanpris och till Norrländska barnromanpriset. Bara David är en bok om sympati och att känna igen sig i. Fint om att stå för det man gjort och att inte döma andra.

Inga kommentarer: