måndag 4 maj 2020

Den falska rosen av Jakob WegeliusSally Jones är en synnerligen klok apa som levt livet och arbetat tillsammans med Henry Koskela, eller Chiefen som han kallas. Sally har arbetat som fartygsmaskinist ombord på fartyget Hudson Queen. Men...
just nu ligger fartyget i Lissabons hamn, bärgad efter att ha legat på botten av en flod och är nu i stort behov av upprustning. 
Bokens äventyr börjar med att en man vid namn Harvey Jenkins vill undersöka fartyget, grundligt. Han visar ett väldigt stort intresse för allt ombord och blir visad runt av Chiefen. Jenkins erbjuder också Sally Jones ett jobb som tivolimaskinist vilket  Sally accepterar och  blir glad för.   Hon och Chiefen behöver alla småjobb de kan få för att få ihop tillräckligt med pengar till reparationen av Hudson Queen.
Men allt är lite skumt¨, så tänker Sally Jones senare på kvällen. Jenkins har inte visat det minsta förvåning över att det är en gorilla som han möter tillsammans med Chiefen på fartyget...

Sally och  Chiefen hamnar mitt i en gangsterhistoria när de av en slump upptäcker ett lönnfack med ett mycket värdefullt pärlhalsband ombord på fartyget-  De bestämmer sig för att söka efter smyckets rättmätiga ägare. Vilket inte visar sig vara så lätt. 
Shetland Jack, som låtit göra halsbandet, ägnade hela senare delen av sitt liv att leta efter sin dotter som skulle få smycket. Chiefen och Sally Jones påbörjar sökandet efter dottern och detta leder dem till ett whiskey-osande och inrökt Glasgow, ett riktigt gangstervärld där alla vill varandra illa, med några få undantag och där Sally är en lysande stjärna i sin hederlighet och vänliga vänfasthet. 

Wegelius uppföljare till Mördarens apa (2014) är en riktigt äventyrligt gangsterhistoria med alla ingredienser;  spänning, våld, bedrägeri, lögner, separation, kärlek och längtan och en passion för sjöfart och hamnstäder. Jag slukade den. En riktig härlig bladvändare.

Inga kommentarer: