fredag 15 maj 2020

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem


Månne vill starta en youtube-kanal och bli världens yngsta youtuber ever! Men mamma och pappa vill inte det, även fast också dom fattar att Månne har viktiga saker att berätta om. Månne berättar om sina samtal med månen, om universumes bästa bästisar Rut och Jörgen och om Lily, youtuberrn the_Pink_Rainbow_Girl som ska lära Månne att spela synt  Hon är bara hur cool som helst men hur svårt är det inte att berätta sanningen. Lily tror att Månne är en tjej och det är hon ju inte. Inte en kille heller. Månne är en hen! 

Det trasslar ofta  till sig för Månne. Det är några plommonhjärnor till storbarn som hetsar om snopp och snippa och andra idiotiska frågor. Om släktingar som kallar trans för trams och som hånar Månne så mycket att de lockar fram en läskig varelse. En slemmig varelse med röda ögon och som vägrar försvinna. 

Månne får stöd av sina föräldrar och sina kompisar och oväntad hjälp av Idde, simläraren som berättar att det finns omklädningsrum för hennar.
Och varelsen lugnar ner sig! 

Ylva Karlsson har skrivit en bok om åttaåriga, ickebinära Månne - vars vardag är full av sårande kommentarer. Månne måste varje dag hävda rätten att vara sig själv, i ett samhälle som är starkt uppdelat  i han och hon. 
Boken passar utmärkt som högläsning och är inkännande och fint illustrerat av Sofia Falkenhem.  Alla borde läsa! 

Inga kommentarer: