torsdag 16 juli 2020

Ella och alla djuren av Matt Haig

Ella är inget vanligt barn. Hon är ett "speciellt" barn. Det säger i alla fall hennes pappa. Speciell i betydelsen att hon tycker om djur, alla djur, alla djur förutom den brasilianska vandringsspindeln - världens giftigaste spindel. Varför inte Ella älskar just den spindeln får vi snart veta men lite senare i boken. 
Ella tycker inte bara om djuren, hon kan en massa saker om dem också till exempel att havsuttrar håller varandra i händerna när de sover så det inte ska glida från varandra. Men.. det som gör Ella så speciell är att hon har en väldigt ovanligt förmåga, en superkraft. Hon kan HÖRA vad djuren tänker. Hon kan till och med få djuren att höra vad hon tänker. Det kan vara farligt om det kommer ut om hennes superkraft. Det berättar hennes pappa. För det finns en läskig och farlig man, Mortimer J Mortimer som vill stoppa Ella. Han har nämligen också samma talang och vill härska över alla djur och människor. Ella måste hålla sin talang hemlig. 
Men det är så svårt för hon vill hjälpa så många. Ella är en god och snäll människa. Men... det är INTE Mortimer J Mortimer. 

Ella och djuren är en spännande, intressant och rolig bok om makt, om ont och gott, om vänskap och om att vara verklig vän med djuren. 
Matt Haig har skrivit på en idé från sin dotter Pearl och i efterordet tackar han Greta Thunberg och alla unga klimataktivister som alla är Ellas hjältar. En jättebra högläsningsbok eller en spännande bladvändare för unga bokslukare. 

Inga kommentarer: