måndag 25 januari 2021

Nu vet jag vem du är av Ylva Lilja


Nu vet jag vem du är består av två berättelser i olika tidsplan. en i nutid med systrarna Ida och Magda och en för drygt 200 år sedan med systrarna Hilma och Hulda. 
Hilma och Hulda är Petter Gottbergs döttrar, moderna är död och Gottberg är en despot till far. (Östersjöns sista sjörövare) De lever i enslighet på ön och anar bara att fadern sysslar med farliga saker. De räddar och gömmer en pojke som lyckats rädda sig upp på ön från ett skeppsbrott. Det är farligt och fadern får inget veta Båda systrarna vill bort från ön, bort från fadern. 

 Den andra berättelsen utspelar sig i nutid. Ida, 15, hennes syster Magda, 17, och pappa Kalle ska semestra på Gotska Sandön, som de alltid gjort. Nu ska de uppfylla farmors sista önskan, att hennes aska ska spridas för vinden ute vid udden och att familjebibeln ska skänkas till Gotska Sandöns museum. När Ida hittar en gömd karta i bibelns rygg blir det förflutna starkare och ännu mer mystiskt. Och så finns där en svart sotbagge. 
Ylva Lilja har skrivit en trovärdig och fin ungdomsroman där berättarrösten flyter på och man vill verkligen läsa vidare. Struktur och tema liknar Maria Gripes böcker och man sugs in i berättelsen med  dess magi och mystiska händelserna. En läsupplevelse! 

Inga kommentarer: