onsdag 13 januari 2021

Överallt och ingenstans av Oskar Kroon och Joanna Hellgren

 


Sillen och Nikolaj är bästisar fast Nikolaj är mest intresserad av kvantfysik och inte alls av sport som Sillen Han svär som en borstbindare och tycker att de ska tjäna lite pengar genom att sälja tidningar som de gör själva. Men i sanningens namn är det ju mest Sillen som gör tidningarna och hon vill inte alls sälja dem. 

Sillen som egentligen heter Liselott och bor med mamma och pappa och lillebror, men det är ingen annan än farmor som kallar Sillen för Liselott och pappa ibland när han är arg. 

Sillens lillebror Birger är rädd för nästan allt, för dammsugaren, för garderoben, för mörker, för skogen och för Nikolajs döda pappa. Men allra mest är han rädd för sin egen farmor. Han vill aldrig åka med när de ska hälsa på farmor  ute på ön för där springer det råttor i väggarna. Så det blir mest pappa och Sillen som åker ut. Det är inte alltid så himla kul. Farmor bryr sig mest om Gud och vädret och om grannen Börjes hönor. 
Tänk om hon kunde vara lite mer intresserade av sina barnbarn! Då skulle hon förstå hur duktig Sillen är på att rita och skriva. 

En dag försvinner Sillens bästa tidningar. De är helt bortblåsta och efter att ha letat i hela lägenheten och pappa har bedyrat att han inte har slängt dem så misstänker Sillen att det är Nikolaj som tjyvat dem. Det blir dålig stämning. Riktigt dålig stämning. 

Överallt och ingenstans av Oskar Kroon är en filosofisk och tankeväckande bok om livet och döden och om krånglig vänskap.  Och om en katt, Schrödingers katt, som verkar kunna vara både död och levande på samma gång. Hur det nu går till? 

Överallt och ingenstans är en existentiell thriller för alla som undrar. Illustrationer i tusch av geniala Joanna Hellgren 

Inga kommentarer: