onsdag 20 januari 2021

Väktarinnan av Åsa Rosén


Tvillingarna Iza och Enok ska flytta från Stockholm till mammas hemby, Kaulinpää, i  Tornedalen. Mormor har dött hastigt och lämnat hus och tomt till familjen. Eftersom pappa halvt har jobbat ihjäl sig så tycker både han och mamma att det passar bra att få ett lugnare liv långt ifrån storstadens hets och stress. Vad ungdomarna tycker kan vi ana. Att det inte finns något wifi och knappt någon täckning gör inte saken bättre. 

Men ett nytt hus ska det bli på tomten. De har fått bygglov och mamma och pappa drömmer om ett fint bygge. Enok och Iza drömmer om skejtramper och kompisarna.
Men det där med husbygget är ett stort projekt. Föräldrarna lägger ner all sin energi på det trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna. 

Iza känner sig iakttagen. Det är något eller någon som tittar på henne. Hon tror inte på de tornedalska skrönorna men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva låter Iza följa med till deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som hon blir mäkta irriterad på men som inte kan lämna hennes tankar. 

Åsa Rosen har skrivit en spännande historia om Tornedalen, uråldrig magi, tonårsliv och kärlek. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal. 


Inga kommentarer: