onsdag 17 november 2021

Julegrisen av J. K Rowling

 


Jack älskar sitt gosedjur, Lilla Gis som förkortas LG och som alltid har funnits vid Jacks sida, hela hans barndom. En dag före jul händer något förfärligt - Jacks bonussyster Hollie och Jack bråkar och Hollie kastar ut LG genom bilrutan på motorvägen. Lilla Gis är omöjlig att hitta och Jack är otröstlig. Han somnar så småningom helt utmattad och förtvivlad trots att han fått en ersättningsgris, Julegrisen, som tröst.  Men julnatten är ju magisk, då kan mirakel hända och allting kan komma till liv - även gosedjur. Så mycket riktig. Julegrisen och Jack beger sig iväg för att rädda den bästa vän Jack någonsin haft. 

De beger sig till Förlorien, landet där alla bortglömda saker hamnar för att leta upp Lilla gis. Förlorien är ett rike med egna lagar och alla borttappade saker hamnar i olika delar utifrån vilket värde sakerna betydde för sina ägare. Här finns härskaren som kallas Förloraren och karaktärerna, Skönhet, Makt. Lycka och Hopp. 

I ett hisnade tempo får vi följa Jack och Julegrisen som med hjälp av en talande lunchlåda, en modig kompass och en sak med vingar som kallas Hopp ska rädda tillbaka LG från den skrämmande leksaksätande Förloraren. 

Som högläsningsbok i december blir denna alldeles underbar. Alla kan nog känna igen sig i förtvivlan över ett förlorat älsklingsgosedjur och jakten att få den tillbaka blir både spännande och fartfylld. Jag får associationer till Alice i underlandet och till Peter Pan, men här berättas också om orättvisor, mod och kärlek. 

Harry Potter-författaren J. K Rowling har skrivit en  bok som har potential att bli en högläsningsklassiker.  Boken är illustrerad av Jim Field. 

Inga kommentarer: