måndag 29 november 2021

Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi


Salman ser fram emot att få åka på solsemester till Spanien med sin mamma och pappa men en dag kommer pappa hem och är mer än vanligt dyster. 

Han vill prata med Salman och han berättar att han måste åka till hemlandet, Baluchistan i Iran för att hjälpa sin syster. Det är farligt att återvända, man kan hamna i fängelse om man finns med på svarta listan, men pappan har bestämt sig. Han ska åka. Salman blir först alldeles förkrossad då han förstår att familjens gemensamma semesterresa går i stöpet men efter ett tag mognar beslutet i honom och han vill, vill, vill följa med sin pappa till Iran. Både mamman och pappan är först tveksamma men det blir som Salman vill. Hela familjen åker för första gången tillbaka till Iran. 

Det blir en resa som blir omvälvande på många sätt. Salman förstår vad hans föräldrar pratat om i alla dessa år. Han förstår vad föräldrarna flytt i från - och vad de längtar tillbaka till. 

Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi är en bok om ett äventyr på andra sidan jorden, om familj, om kusiner, om olika livsvillkor och om kampen för mänskliga rättigheter och demokrati. 

Den riktiga solen vann barnradions bokpris 2021.  Jag älskade att lyssna på diskussionerna kring denna bok.  Samtalet finns här Barnradions bokpris 2021 

Den riktiga solen är en viktig och inkännande bok, fina personskildringar, rolig, spännande, lärorik och lätt att komma in i. 


Inga kommentarer: